Kopřiva je známá jako plevel, který pálí. Jedná se ovšem o jednu z nejlepších léčivých bylinek, která má blahodárné zdravotní účinky.
V tomto redakčním článku vám představíme, jak si můžete z kopřivy vyrobit sirup, který vám pomůže posílit játra a ledviny, očistit krev a zvýšit imunitu.
Co je kopřivový sirup a jak se dělá?
Kopřivový sirup je sladký nápoj, který obsahuje výtažek z čerstvých nebo sušených listů kopřivy. Kopřiva je bohatá na vitamíny A, C, E, K a skupiny B, minerály jako železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík a síru, aminokyseliny, chlorofyl a antioxidanty. Tyto látky podporují funkci jater a ledvin, které jsou zodpovědné za detoxikaci organismu. Kopřiva také pomáhá snižovat záněty, alergie, revmatismus, anémii, vysoký krevní tlak a cukrovku.
Kopřivový sirup si můžete vyrobit doma velmi jednoduše. Budete potřebovat:
– 1 kg čerstvých nebo 200 g sušených listů kopřivy
– 1 l vody
– 1 kg cukru nebo medu
– šťávu z jednoho citronu
Postup je následující:
– Listy kopřivy umyjte a osušte. Pokud používáte sušené listy, namočte je do vody na pár hodin.
– Vodu svařte a přidejte listy kopřivy. Nechte vařit na mírném ohni asi 15 minut.
– Sceďte vývar a přidejte cukr nebo med. Vařte za občasného míchání, dokud se cukr nerozpustí a sirup nezhoustne.
– Přidejte šťávu z citronu a promíchejte.
– Sirup nalijte do čistých sklenic a uzavřete. Skladujte v chladu a temnu.
Jak užívat kopřivový sirup?
Kopřivový sirup se doporučuje užívat každé ráno na lačný žaludek. Stačí vypít jednu polévkovou lžíci sirupu rozpuštěného ve sklenici vody. Tento návyk vám pomůže očistit játra a ledviny, podpořit trávení a posílit imunitní systém.
Kopřivový sirup můžete také použít jako sladidlo do čaje nebo limonády. Můžete ho také přidat do jogurtu nebo ovocného salátu.
Jaké jsou další způsoby využití kopřivy?
Kopřiva je velmi univerzální bylina, kterou můžete použít nejen jako sirup, ale i jako čaj, obklad nebo tinkturu. Zde jsou některé tipy:
– Čaj z kopřivy: lžičku sušených listů kopřivy zalijte šálkem vroucí vody a nechte louhovat 10 minut. Čaj z kopřivy pomáhá proti nachlazení, kašli, astmatu, alergiím a ekzémům. Můžete ho pít až třikrát denně.
– Obklad z kopřivy: čerstvé listy kopřivy spařte vroucí vodou a nechte vychladnout. Obklad z kopřivy aplikujte na postižené místo. Obklad z kopřivy pomáhá proti bolestem kloubů, svalů, revmatismu, artritidě, dna a kožním problémům.
– Tinktura z kopřivy: nalijte 500 ml alkoholu (vodka nebo líh) do sklenice a přidejte 100 g sušených listů kopřivy. Nechte macerovat na tmavém a chladném místě po dobu 4 týdnů. Tinkturu z kopřivy užívejte 20 kapek rozpuštěných ve vodě dvakrát denně. Tinktura z kopřivy pomáhá proti anémii, vyčerpání, depresi a nervozitě.
Proč je kopřiva tak úžasná
„Kopřiva dvoudomá působí jako diuretikum, čistí ledviny, detoxikuje organismus, dodává energii, snižuje zánět i krevní tlak. Je vhodná také pro diabetiky, protože snižuje glykémii. Podává se také při chudokrevnosti, jelikož obsahuje železo. Některým lidem pomáhá kopřivový čaj při migréně. Kopřiva vám pomůže také při vyrážkách, lupech či padání vlasů,“ uvádí k tématu zdravotnický web jakzdrave.cz.
Které nemoci vyléčí kopřiva?
„Jak již bylo zmíněno výše, kopřiva pomáhá na anémii. Maminkám se doporučuje kopřiva při nedostatku mateřského mléka k popíjení během kojení. Dále vám pomůže při zánětech močových cest, při nachlazení, zahlenění, ekzémech, akné, lupénce a při bolestech hlavy,“ dodává web jakzdrave.cz.
Kopřiva, jako surovina jídel? Proč ne?!
Kopřiva se také hodí do jídel jako polévka, omáčka, nákyp, salát nebo pesto. Kopřiva dodá jídlu výraznou chuť a barvu, a navíc i spoustu vitamínů a minerálů.
Zkuste si tedy udělat kopřivový sirup co nejdříve, prospěje vám zdraví jater i ledvin. A nezapomeňte, že kopřiva je mnohem víc než jen plevel!
Kopřivový čaj
„Pokud si chcete připravit čaj z čerstvých kopřiv, použijte mladé kopřivy, jejichž ideální doba sběru je na jaře. Nikdy je ale nesbírejte u rušné cesty nebo silnice, mohly by být znečištěné. Pokud si nejste sběrem jisti, zvolte raději sušené kopřivové čaje,“ uvádí k tématu web sonnentor.com.
Samotná příprava kopřivového čaje je jednoduchá. Do šálku nasypejte lžičku sušených listů kopřivy. Pokud děláte čaj čerstvých mladých kopřiv, dejte lžičky tři (asi hrst). Zalijte je vroucí vodou a nechte 10–15 minut luhovat. Poté čaj sceďte.
Jitrocel: bylina pro zdraví dýchacích cest a uvolnění hlenů
„Čaj z kopřiv můžete pít až třikrát denně. Ani s kopřivovým čajem se to ale nesmí přehánět. Mezi jeho vedlejší účinky patří třeba průjem nebo alergické reakce ve formě žaludečních potíží. Také lidé, kteří berou různé druhy léků, by se měli o možnosti pít kopřivový čaj poradit nejprve s lékařem,“ dodává web sonnentor.com.