Divertikulóza (intestinum crissum) je stav, kdy se v tlustém střevě vyskytuje velké množství výchlipek, kterým říkáme divertikly.
Toto onemocnění je poměrně časté a může být bez příznaků nebo s příznaky nespecifickými2. Divertikulitida je zánětlivé onemocnění tlustého střeva (intestinum crissum).
„Tlusté střevo je dutá trubice dlouhá 100 až 150 cm, která je uložena v břišní dutině. Je to poslední oddíl trávicího ústrojí. Začíná na konci tenkého střeva a končí otvorem řitním. Skládá se ze tří částí: slepého střeva, tračníku (vzestupný, příčný, sestupný a esovitá klička) a konečníku,“ uvádí k danému onemocnění medicínský web nemoci.vitalion.cz, který se tématu v minulosti také věnoval.
Slepé střevo je vakovitě rozšířený první oddíl, uložený pod vyústěním tenkého střeva. Je to nejširší část tlustého střeva, na kterou navazuje červovitý výběžek (apendix).
Tračník obkružuje kličky tenkého střeva, vzestupný leží vpravo, příčný nahoře a sestupný tračník leží vlevo. Poslední oddíl – konečník (rektum) končí otvorem řitním.
„Tlusté střevo má odlišnou stavbu stěny než střevo tenké, proto se divertikly (viz níže) na tenkém střevě nevytváří. Tlusté střevo má na sobě tři samostatné pruhy podélné svaloviny 3 až 4 mm tlusté (taneiae coli). Mezi těmito pruhy je stěna tračníku vyklenuta ve výpuky tzv. haustra, která jsou od sebe oddělena příčnými brázdami,“ dodává v krátké citaci web nemoci.vitalion.cz.
Příznaky
Nejčastějším příznakem divertikulitidy je bolest břicha. Bolest může být křečovitá a stálá nebo může přicházet a odcházet3. Mezi další příznaky patří horečka, zimnice, nevolnost, zvracení, nadýmání, plynatost, zácpa nebo průjem3. Příznaky střevní divertikulózy se mohou lišit od mírných až po těžké4.
Příčiny
Divertikuly obecně mohou být způsobeny vysokým tlakem uvnitř střeva, který vede k vyboulení stěny střeva5. Mezi rizikové faktory patří věk nad 40 let, nedostatek vlákniny v stravě, fyzická neaktivita, obezita, kouření, nadměrná konzumace alkoholu a některá léčiva, jako jsou například nesteroidní protizánětlivé léky5.
Léčba
Divertikulitidu lze obvykle léčit doma pomocí odpočinku, tekuté stravy a volně prodejných léků proti bolesti3. Pokud však máte závažné příznaky nebo komplikace, může být nutná hospitalizace, abyste mohli dostat nitrožilně tekutiny a antibiotika3. V některých případech může být nutná i operace3.
Lékařský obor
Divertikulózu léčí Interna – Gastroenterologie a hepatologie2.
Kdy a jak navštívit lékaře
Pokud se u vás objeví jakékoli výše uvedené příznaky divertikulózy nebo divertikulitidy, je důležité navštívit lékaře6. Pokud vám divertikulóza byla diagnostikována již dříve, kontaktujte svého praktického lékaře nebo gastroenterologa ke kterému se chodíte léčit6.
Diagnostika
Divertikly lze prokázat zobrazovací metodou, kdy se tlusté střevo naplní kontrastní látkou a pak se jeho dutina znázorní (tzv. irigografie)1. Vhodné je i kolonoskopické vyšetření, kdy se do střeva konečníkem zavede hadice s optikou, která znázorní dutinu střeva na obrazovce1.
Názory lékařů a odborníků
Odborníci se shodují, že hlavní příčinou divertikulitidy je nedostatek vlákniny chybějící ve stravě6. Toto onemocnění je známé od té doby, kdy se v jídelníčku objevily první zpracované potraviny a potraviny bez vlákniny, a navíc se snížila konzumace ovoce, zeleniny a luštěnin6.
Jak mohu zabránit vzniku divertikulózy?
Zde jsou některé způsoby, jak můžete zabránit vzniku divertikulózy:
- Dostatečný příjem tekutin: vypijte denně alespoň 3-4 dl tekutin na každých 10 kg tělesné hmotnosti, tedy průměrně 6-8 pohárů vody, bylinkového čaje nebo nesycené minerální vody1.
- Zajistit pravidelnost stolice: stolici nikdy nezadržujme – protože tento zlozvyk může vést k vzniku divertikul1.
- Pravidelný pohyb: k prevenci vzniku divertikul a k jejich léčbě patří i pravidelný pohyb1.
- Strava bohatá na vlákninu: konzumace stravy bohaté na vlákninu pomáhá zmírnit příznaky divertikulózy a může se uplatnit i v prevenci (zabránit vzniku divertiklů nebo alespoň jejich tvorbu zpomalit). Obecně by každá dospělá osoba měla denně konzumovat 30 g vlákniny2.
- Omezení konzumace potravin s vysokým obsahem cukru a tuku: riziko rozvoje divertikulózy zvyšuje zejména nadměrná konzumace potravin s vysokým obsahem cukru a tuku34.
Pamatujte, že tyto tipy mohou pomoci předcházet divertikulóze, ale nemusí ji zcela zabránit. Je důležité pravidelně konzultovat svůj zdravotní stav se svým lékařem.
Statistiky v České republice
Bohužel, konkrétní statistiky o prevalenci divertikulózy v České republice nejsou k dispozici. Nicméně, podle některých zdrojů se divertikulóza vyskytuje u 30% lidí nad padesát let2. Toto číslo by mohlo být ještě vyšší v dospělosti2.