Omega-3 mastné kyseliny jsou komplex esenciálních mastných kyselin, které se staly prvkem pro udržení zdraví našeho organismu.
„Omega-3 mastné kyseliny jsou komplex esenciálních mastných kyselin, které jsou pro náš organismus nepostradatelné. Pro nás je nejvíce důležitá především kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina eikosapentaenová (EPA), což jsou mastné kyseliny s dlouhým řetězcem,“ uvádí v úvodu k tématu medicínský portál symptomy.cz.
Tyto látky nejenže hrají klíčovou roli ve fungování našeho těla, ale také přinášejí mnoho zdravotních výhod. Jak vlastně omega-3 mastné kyseliny působí na náš organismus a jak se zajistí, že naše tělo dostává dostatek této důležité látky?
Působení Omega-3 mastných kyselin na lidské tělo:
Omega-3 mastné kyseliny jsou klíčovými složkami buněčných membrán a hrají důležitou roli v mnoha fyziologických procesech. Nejvíce známé typy omega-3 mastných kyselin jsou kyselina alfa-linolenová (ALA), kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA). Tyto látky mají pozitivní vliv na srdce, mozek, klouby a oči.
Cesta ke zdravé a štíhlé postavě: hubnutí, sport, pohyb a vyvážená strava
Omega-3 mastné kyseliny například pomáhají snižovat hladinu triglyceridů v krvi, což může snížit riziko srdečních onemocnění. DHA, klíčová pro strukturu mozku, může podporovat kognitivní funkce a snižovat riziko neurodegenerativních onemocnění.
Zajištěni dostatku Omega-3 mastných kyselin:
Pro dosažení optimálního zdraví je důležité začlenit potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny do každodenní stravy. Těmito potravinami jsou například tučné ryby (losos, tuňák, makrela), lněné semínko, vlašské ořechy a chia semínka. Kromě toho mohou lidé zvažovat i doplňky, zejména pokud nemají možnost pravidelně konzumovat tyto potraviny.
Z čeho lze omega-3 získat
„Zdroje omega-3 mastných kyselin se nacházejí v živočišných i rostlinných složkách,“ uvádí portál symptomy.cz a dodává, že nejvíce EPA a DHA mají ryby žijící ve studených vodách. Jedná se především o ryby jako:
- sleď,
- losos,
- makrela,
- sardinky,
- mořský pstruh,
- tuňák.
Avšak s ohledem na vědecky prokázaný výskyt zdraví nebezpečných mikročástic plastů ve vnitřnostech mořských ryb jsou lepším zdrojem ořechy nebo semínka, jako jsou:
- chia, lněná či slunečnicová semínka
- pekanové, vlašské, makadamové či burské ořechy
„Výnos omega-3 z ořechů je lepší, avšak tělo mastné kyseliny EPA a DHA nezískává bezprostředně, ale přeměnou z kyseliny alfa-linolenové. Oříšky nebo semínka jsou konzumovány buď přímo, rozmixované, anebo je z nich vylisován olej, který se využívá ve studené kuchyni,“ vysvětluje dále medicínský web.
Jak tělu zajistit dostatek omega-3 mastných kyselin
„Omega-3 mastné kyseliny využívá organismus nepřetržitě, a proto se doporučuje je pravidelně užívat. Světovou zdravotnickou organizací (WHO) je dospělému jedinci doporučováno, užívat denně 250-500 mg EPA a DHA. Pro dostačující příjem omega-3mastných kyselin je dobré konzumovat ryby nejméně 2x týdně. Jestliže ryby v jídelníčku chybí, lze je doplnit užíváním doplňků stravy s jejich obsahem,“ doplňuje portál symptomy.cz.
Rady lékařů a odborníků na zdravou výživu:
Lékaři a odborníci na zdravou výživu zdůrazňují význam začlenění omega-3 mastných kyselin do stravy a doporučují pravidelnou konzumaci potravin bohatých na tyto látky. Doporučení pro dospělé se pohybují kolem 250-500 mg denně DHA a EPA.
Je důležité také sledovat poměr mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami, protože nerovnováha může mít negativní vliv na zdraví. Snížení konzumace potravin s vysokým obsahem omega-6 mastných kyselin, jako jsou některé rostlinné oleje, může být také doporučeno.
Výhody Omega-3 mastných kyselin – obecně:
Výhody omega-3 mastných kyselin jsou mnohostranné. Kromě podpory kardiovaskulárního zdraví a funkce mozku mohou pomoci i při zánětech, snižovat riziko revmatoidní artritidy a podporovat zdravou kůži.
Omega-3 mastné kyseliny tělu prospívají, doplňky stravy však nejsou nutné
„Na italských televizních kanálech se množí reklamy na doplněk stravy Multicentrum MyOmega s omega-3 mastnými kyselinami a mnohé spotřebitele zajímá, co je na nich pravdy. Podle spotřebitelské organizace Altroconsumo se tentokrát reklamní tvrzení výrobců vejdou do povolené reklamní nadsázky. Vždy je však lepší prospěšné látky přijímat ve stravě a nikoli v podobě potravinových doplňků,“ uvádí k tématu spotřebitelská organizace dTest.
Omega-3 mastné kyseliny patří do skupiny esenciálních mastných kyselin, které si lidské tělo nedokáže vytvořit. Je tedy nutné je přijímat ve stravě. V doplňku stravy Multicentrum, jehož reklamám se v Itálii nedalo v únoru takřka vyhnout, jsou obsaženy konkrétní kyseliny známé pod zkratkami DHA a EPA.
„Rybí hejna v reklamním spotu vytvářejí obrazce oka, mozku a srdce, zatímco hlas komentátora slibuje pozitivní účinky právě pro srdce a krevní oběh, nervovou soustavu a také pro zrak. Takové tvrzení je podle Altroconsumo zcela v pořádku a v souladu s regulací, již zavedl Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Denní příjem EPA v množství alespoň 250 miligramů skutečně napomáhá prevenci potíží se zrakem a nemocí nervové soustavy, DHA v totožném množství zase prospívá srdci a krevnímu oběhu. Doporučená denní dávka Multicentra obsahuje 300 miligramů EPA a 150 miligramů DHA,“ vysvětluje dále web spotrebitele.dtest.cz.
Výrobce tak sice v případě DHA přehání účinky svého preparátu, stále se však vejde do povolené reklamní nadsázky. Jak ale uvádí Altroconsumo, žádné doplňky stravy nemohou nahradit vyváženou stravu. Spotřebitel, který se chce stravovat zdravě a přijímat více omega-3 mastných kyselin, by měl do svého jídelníčku zařadit více mořských ryb, sóji a ořechů a bát by se neměl ani rostlinných olejů. Kvalitním zdrojem omega-3 mastných kyselin je totiž i obyčejný řepkový či slunečnicový olej.
Zdravá Strava: klíč ke zdraví a vitalitě
„Druhou skupinou esenciálních mastných kyselin, jež by měl spotřebitel přijímat v dostatečném množství, jsou omega-6 mastné kyseliny. U nich rozhodně není třeba užívat doplňky stravy, v hojném množství se vyskytují v mase, mléce či v ořeších. Příjem omega-6 mastných kyselin by ale neměl přesahovat přijaté množství omega-3 více než pětkrát. V nadměrném množství může i tato prospěšná látka přispívat k tvorbě zánětů,“ dodávají odborníci ze spotřebitelské organizace dTest.
Celkově řečeno jsou omega-3 mastné kyseliny klíčovým prvkem pro udržení optimálního zdraví. Začlenění potravin bohatých na tyto látky do stravy a konzultace s odborníky na výživu mohou hrát klíčovou roli ve zlepšení celkové pohody a prevenci mnoha onemocnění.