Cílem lehké diety je odlehčit trávicímu systému a podpořit tak celkové zdraví a pohodu pacienta.
Tématu se dnes věnovala redaktorka našeho magazínu Nikola Macáková s odkazem na cesky-lekarsky-blog.cz a další redakční poznatky a zdroje s tím, že tato dieta klade důraz na snazší trávení a efektivnější absorpci živin z konzumovaných potravin. Při jejím dodržování je klíčové vybírat nejen vhodné potraviny, ale také používat správné kulinářské postupy.
Hlavní doporučení pro lehkou dietu zahrnují:
- Jíst 4 až 5 malých porcí denně v pravidelných intervalech (s 2-3 hodinovou přestávkou mezi jídly);
- Přijímat pokrmy o střední teplotě, aby se předešlo podráždění trávicího traktu;
- Jíst v poklidném a uvolněném prostředí;
- Vyhnout se potravinám, které zůstávají v žaludku dlouho, zvyšují sekreci žaludečních šťáv, jsou bohaté na vlákninu nebo způsobují nadýmání. Dále je důležité vyvarovat se tučným a smaženým jídlům, sušeným luštěninám, ostrým kořením a alkoholu;
- Poslední jídlo dne by mělo být konzumováno nejméně 2 hodiny před spaním.
Jaké kulinářské techniky jsou vhodné při lehké dietě?
• Vyvarujte se slupkám a peckám u čerstvé zeleniny a ovoce, například u rajčat;
• Odstraňte vláknité a tvrdé části rostlin, jako jsou například zelené fazole;
• Prodlužte dobu vaření, zvláště u zeleniny a ovoce, aby byly snáze stravitelné;
• Zeleninu a ovoce rozmělněte, rozdrťte nebo nasekejte na malé kousky, aby byly snáze stravitelné.
Komu je lehká dieta určena? Podle zveřejněných informací webu vitalia.cz tato dieta je vhodná pro pacienty se zdravotními potížemi, které vyžadují šetrný přístup k trávicímu systému. Používá se především u lidí s žaludečními záněty, infekcemi s vysokou horečkou, žaludečními či dvanácterníkovými vředy, zápalem plic, průjmy nebo u osob ve vyšším věku a po operacích, kdy je potřeba podpořit rychlejší rekonvalescenci.
Jaké potraviny můžete konzumovat a kterým byste se měli vyhnout při lehké dietě?
Následující přehled uvádí potraviny rozdělené do kategorií doporučených, povolených v omezeném množství a zakázaných podle zásad lehké diety.
PRODUKTY | DOPORUČENÉ | OMEZENÉ | ZAKÁZANÉ |
---|---|---|---|
Pečivo | Pšeničný chléb, domácí pečivo, sušenky, pšeničné housky | Grahamový chléb (pšeničný), drožďové pečivo, celozrnné pšeničné pečivo, pšeničné lupínky | Celozrnný chléb, žitné pečivo (čerstvé), křupavé žitné pečivo |
Zelenina | Důkladně umyté a čerstvé: cukety, dýně, mrkev, patison, celer, petržel, rajčata (oloupaná), pyré a zeleninové šťávy | Brokolice, květák, špenát, zelený hrášek, nadrobno nakrájené saláty | Kapustová zelenina, česnek, cibule, tuřín, kedluben, řepa, semena luštěnin |
Ovoce | Čerstvé a zralé: borůvky, hrozny (bez pecek), citrusové plody, zralé banány, pyré a ovocné šťávy (domácí) | Namočené sušené švestky, kiwi, meloun | Nezralé ovoce, třešně, datle, hrušky, kandované nebo konzervované ovoce |
Maso a ryby | Telecí maso, králík, mladé hovězí maso, kuře, krůta, treska, candát, okoun, štika | Hovězí maso, makrela, sleď, cejn | Husa, kachna, skopové maso, losos, kapr, úhoř |
Tuky | Rostlinné oleje (přidané syrové) | Měkké margaríny, smetana | Sádlo, tvrdý margarín, lůj, sádlo |
Nápoje | Nízkotučné mléko, obilná káva, slabý čaj, rozředěné 50/50 s vodou zeleninové a ovocné šťávy, převařená voda | Slabá káva, jogurt, plnotučné mléko | Alkohol, pitná čokoláda, silná káva, perlivá voda, slazené nápoje, energetické nápoje, kakao (silné). |
Dezerty | Domácí želé a pudink, ovocná želé, pečená jablka, domácí kompoty (zředěné vodou), ovocné pyré | Domácí pečivo s malým množstvím tuku a vajec | Mastné cukrářské výrobky obsahující krémy na bázi másla a smetany, ořechové tyčinky, sladkosti obsahující velké množství kakaa, zmrzlina, chalva |
Jaký je příklad stravovacího plánu pro lehkou dietu?
První snídaně: Dvě plátky pšeničného chleba s domácí pomazánkou z vařeného kuřecího masa a zeleniny (včetně mrkve, celeru a petržele), vše rozmixované. Podává se s lístkem máslového salátu a dvěma plátky oloupaných rajčat.
Druhá snídaně: nízkotučný tvaroh smíchaný s dýňovým pyré, ochucený skořicí a lžičkou medu.
Oběd: v troubě pečená treska servírovaná na bramborové kaši se čerstvým koprem.
Svačina: domácí vanilkový pudink s lahodnou borůvkovo-jahodovou pěnou.
Večeře: krémová dýňová polévka s trochou přírodního jogurtu.
Shrnutí: lehká dieta je klíčová pro obnovu trávicího systému, zejména po nemoci nebo během léčby. Je důležité dodržovat její zásady. Pro sestavení vyváženého jídelníčku, který obsahuje všechny potřebné živiny, je vhodné konzultovat stravovací plán s kvalifikovaným dietetikem.