Zima nám často přináší pokušení zavřít se v teple domova, sklouznout do pohodlné deky a zahřát se teplým nápojem.
S příchodem chladnějších měsíců mnoho lidí pozvolna snižuje svou fyzickou aktivitu a nezřídka sklouzává k nezdravým stravovacím návykům. Výsledek? Oslabená kondice, únava, problémy se spánkem a snížená odolnost vůči stresu. Jak se v této zimní letargii vzchopit a znovu najít cestu k vitalitě a síle? Tématu se dnes věnovala redakce našeho zdravotnického magazínu.
Doplňky stravy při regeneraci
„Další důležitou otázkou, která nám pomůže dostat se zpět do vysněné formy a postavy, je správná suplementace. Vyplatí se provést testy a zkontrolovat, zda nám nechybí např. hořčík, draslík, vitamin D nebo železo. Bude nutné doplnit nedostatek vitamínů a minerálů,“ uvádí k tématu web symptomy.cz.
„Dostatečná hladina vitaminu D je nesmírně důležitá pro správné fungování nervového, imunitního, endokrinního a kosterního systému. Nedostatek draslíku nebo hořčíku, který se často projevuje při špatné stravě, ovlivňuje vyšší krevní tlak, svaly a funkci mozku. Další důležitou živinou jsou omega-3 mastné kyseliny, jejichž funkcí je regulovat životně důležité fyziologické procesy a působit protizánětlivě,“ uvádí dále web symptomy.cz.
„Dále jsou to aminokyseliny, např. citrulin, jehož funkcí je rozšiřování cév, karnitin, který se podílí na metabolismu tuků, a kreatin, který zlepšuje regeneraci. Stravu je vhodné obohatit mimo jiné o kurkumu a zelený čaj, které mají silný antioxidační účinek a zmírňují značné množství nemocí a potíží. V posledních letech je také větší zájem o správné kmeny bakterií neboli probiotika, která mohou být prospěšná při léčbě obezity, problémech s nadměrným množstvím cukru, autoimunitě, ateroskleróze a duševním zdraví. Na výběru správných kmenů se nejlépe dohodněte s odborníkem nebo lékařem. Za zmínku však stojí, že jedním z nejčastěji volených doplňků stravy je hořčík, protože se jedná o velmi důležitou mikroživinu v lidském těle. Proto se vyplatí zvolit správný doplněk stravy podle vlastní zdravotní situace a doplnit nedostatek mimo jiné i této živiny. Nabídka obchodu ALLNUTRITION je bohatá mimo jiné i na tento prvek – allnutrition.cz, a díky velkému výběru si každý člověk může najít vhodný doplněk pro sebe,“ dodává v použité citaci zdravotnický web.
1. Začněte pomalu, ale jistě
Zima nemusí znamenat úplné vzdání se fyzické aktivity. Stačí začít pomalu a postupně zvyšovat intenzitu cvičení. Krátké procházky, cvičení doma nebo nízko-impaktní trénink mohou být skvělým startem. Nejde o to být hned nejrychlejší či nejsilnější, ale o pravidelnost a trpělivost.
2. Vyzkoušejte různorodá cvičení
Monotonie může být brzdou. Zkuste začlenit do svého cvičebního plánu různorodé aktivity, jako je jóga, plavání, běhání nebo třeba jízda na kole. Tím nejen posílíte různé partie svého těla, ale také si udržíte zájem a motivaci.
3. Zdravá strava jako klíčový prvek
Fyzická aktivita a strava jdou ruku v ruce. Během zimy můžeme mít sklony k těžší stravě, plné přeslazených či zpracovaných potravin. Snažte se však začlenit do svého jídelníčku dostatek čerstvých plodů, zeleniny a celozrnných potravin. Vitamíny a minerály jsou klíčové pro udržení energie a posílení imunitního systému.
4. Spánek jako základna energie
Nedostatek spánku má nejen krátkodobé, ale i dlouhodobé následky na naše zdraví. Snažte se udržovat pravidelný spánkový režim, vyhýbejte se těžkým večeřím před spaním a vytvořte si klidný rituál před usnutím, například čtením nebo meditací.
5. Mentální zdraví je stejně důležité
Nesoustředěnost, podrážděnost a snížená odolnost vůči stresu mohou být důsledkem nejen fyzické, ale i duševní neaktivity. Udělejte si čas na relaxaci a self-care. Meditace, čtení, nebo třeba relaxační koupel mohou přinést uklidnění a obnovení energie.
Zima nám může nabídnout jedinečnou příležitost pracovat na sobě. Se správným přístupem a plánem můžeme zimní měsíce využít k posílení své kondice, zlepšení odolnosti vůči nemocem a přípravě těla na nadcházející jaro. Nezapomeňte však na důležitý prvek – radost z pohybu a péči o vlastní tělo.
Zimní strava v souladu s tradiční čínskou medicínou
„Zima je období klidu, rozjímání a rozvíjení vnitřního bohatství. Měli bychom přizpůsobit svůj životní styl i stravu tomu, abychom byli více v souladu s přírodou a načerpali tak síly do dalšího období. V ideálním případě bychom měli být více zalezlí doma, odpočívat a spát, celkově se ztišit a více „uvnitřnit“. Toto roční období je symbolizováno elementem vody, slanou chutí a chladem. Je to doba ukládání zásob a regenerace. Energie směřuje do hloubky, změkčuje zatvrdliny a zpevňuje kosti. Díky tomu je vhodné nyní přijímat více minerálů, naše tělo je výborně zužitkuje. Zkuste v kuchyni použít mořské řasy do polévky nebo do teplého salátu a popíjejte denně skleničku minerálky,“ uvádí k tématu autorka Aneta Polívková na webu zdravinamiru.cz.
Z orgánů k tomuto období patří ledviny a močový měchýř. „Oba tyto orgány jsou náchylné na chlad, tak je udržujte co nejvíce v teple – zevnitř teplým jídlem a pitím a zvenčí teplým oblečením. Když se objeví strach, bázlivost, slabá vůle … je to signál, že naše ledviny potřebují podporu. Ale i naopak, tyto vlastnosti je následně ještě více oslabují. Ledviny zvlhčují a regenerují organismus, oživují ho a oteplují a všechny orgány jsou na nich v tomto ohledu závislé. Jsou hlavním úložištěm energie – čchi. Představují tzv. „kotel“ celého našeho organismu. Nadměrná spotřeba energie v zimním období ale vyžaduje větší přísun paliva. Proto je důležité jíst plnohodnotnou stravu určenou pro zimní období, posilovat jang těla a hlavně jang ledvin. Výborné ledvinové tonikum je vlašský ořech. V malých pravidelných dávkách posiluje jang ledvin,“ vysvětluje dále Aneta Polívková.
V zimě se logicky doporučují jíst potraviny, které zahřívají, dodávají tělu energii. „Základem jsou husté obilné polévky, dlouho tažené vývary, pečené a grilované pokrmy, luštěniny, tučnější ryby, mořské plody, obiloviny, sušené ovoce, nakládaná zelenina, různé druhy nákypů a zapečených jídel. Potřebujeme přísun hutnějších a teplých jídel, které nás ochrání před chladem. Tepelně upravená strava nám dodává energii, prohřívá a podporuje ledviny i slezinu. Proto bychom ji měli jíst v tomto ročním období minimálně třikrát denně,“ dodává v krátké citaci autorka na webu zdravinamiru.cz.